Zagrebačka udruga umirovljenika MUP-a RH, koja okuplja umirovljene djelatnike MUP-a RH u sjedištu i Policijske uprave zagrebačke, održala je 01. travnja 2023. godine svoju izbornu skupštinu u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ – Policijskoj školi „Josip Jović“, uz nazočnost 85 svojih članova.

Uz srdačan i  gostoljubiv doček, sudionicima Skupštine je  omogućeno i razgledavanje Muzeja policije, što je uz nazočnost i svekoliku pomoć polaznika Škole (kadeta), već na početku stvorilo dojam značaja, ugode i dobrodošlice.

Skupština je započela intoniranjem državne himne RH, nakon čega je predsjednik Udruge, pozdravio prisutne, zahvalio na dolasku te ih pozvao da minutom šutnje odamo počast  kolegicama i kolegama koji su, obavljajući službu, stradali u ratu ili miru te svim ostalim kolegicama i kolegama koji više nisu među živima.

Uz riječi zahvale čelništvu Policijske akademije na susretljivošću i razumijevanju za sve zahtjeva i potrebe u vezi organizacije Skupštine, pozdravio je Pomoćnicu načelnika Srednje škole, koja je ispred domaćina PA nazočnima uputila riječi pozdrava i dobrodošlice, sa željama za uspješan rad te u kratko prezentirala sustav obrazovanja u PA, s naglaskom na Srednju školu.

U radnom dijelu, predsjednik Udruge je podnio Izvješće o radu za 2022. godinu, s financijskim izvješćem za tu godinu, u kojem je naglasak stavio na dvogodišnje provođenje projekta: „Mirovina u pokretu“, sufinanciranog sredstvima EU, iz Europskog socijalnog fonda. U okviru Projekta, organizirana su brojna predavanja iz raznih područja medicine, brojni liječnički pregledi, fizioterapeutske radionice, odlasci u toplice, s vježbama u bazenu pod vodstvom stručne osobe, te uz jednodnevne izlete na more, tijekom ljetne sezone , organizirani si i zanimljivi izleti s obilascima prirodnih, povijesnih i kulturnih znamenitosti Hrvatske.

Uz brojne administrativno-tehničke poslove u vezi članstva u Udruzi i u 2022. godini je posvećivana značajna skrb za prava i interese umirovljenika MUP-a, korisnika mirovine prema posebnim propisima, među kojima je najveći broj sa statusom hrvatskog branitelja, dapače dragovoljca Domovinskog rata. Pisanjem podnesaka na razne adrese državnih tijela, među kojima i Ustavnom sudu RH ili sudjelovanjem  u radu većih mirovinskih asocijacija, nastojalo se zaštititi mirovinska i druga materijalna prava ove kategorije umirovljenika.

Nažalost i u 2022. godini je nastavljen trend znatno malog broja pozitivno riješenih zahtjeva za korištenje odmarališta u Valbandonu, što rezultira stalnim negodovanjem naših umirovljenika uz opetovane prijedloge i zahtjeve za povećanjem smještajnih kapaciteta i produljenjem sezone korištenja.

Delegati su povjerenje za vođenje Udruge za naredni mandat, jednoglasno dali starom čelništvu Udruge (predsjednik, zamjenik, tajnik, članovi izvršnog odbora).

Predloženi su i potom prihvaćeni Program rada i Plan prihoda i rashoda za 2023. godinu

Nakon Skupštine i zajedničke fotografije, uz asistenciju polaznika Škole, poležen je buket i zapaljene svijeće ispred spomenika „Prvom hrvatskom redarstveniku“. Nakon toga, upriličeno je druženje uz prigodni domjenak u restoranu PA.

Skupština Udruge umirovljenika MUP-a RH – zagrebačka